Nazovite 099 270 5362

Bol u vratu

Bol u vratu nemojte ignorirati!
Kroz svoje kliničko iskustvo, u početku kao fizioterapeut, a poslije gledajući i sa strane manualne terapije, te kao voditelj aktivnosti za zdrava leđa, uvjerila sam se da je uvijek najdelikatinije i najzahtjevnije bilo raditi sa onima koji su zanemarili svoju vratnu kralježnicu.
U današnjem sjedilačkom načinu života sve više ljudi ima probleme sa boli i smanjenom pokretljivošću vrata. Prije većih oštećenja u vratnoj kralježnici postoje mnoga upozorenja da našem tijelu nešto ne odgovara.

Bol i napetost površinskih mišića prva su upozorenja na loše posturalne navike. Prve smetnje najčešće se pojavljuju nakon provođenja dužeg vremena u nepovoljnom položaju. Na takve probleme moguće je brzo i efikasno djelovati izborom adekvatnih motoričkih aktivnosti, tj. vježbanjem cijelog tijela. Time stvaramo čvrstu konstrukciju za stabilnost i mobilnost vratne kralježnice.

Od tehnika koje nam mogu pomoći za smanjenje mišićne napetosti i prilagodbe na nove motoričke informacije zasigurno je tehnika Funkcionalne masaže. Za razliku od klasičnih, medicinskih, sportskih i drugih oblika masaža, ova vrsta mobilizacije mekog tkiva usmjerena je ka primjeni trodimenzionalnog obrasca, čime djelujemo na dužinu vlakana skraćenog mišića. Ukoliko je potrebno, preporuča se mobilizirati prsni dio kralježnice te korisnika naučiti tehnike pravilnog i funkcionalnog stretchinga kao i tehnikama automobilizacije i stabilizacije.

Ukoliko se posturalne smetnje ignoriraju, skraćivanjem površinske muskulature ograničava se i pokret u zgobovima kralježnice (fasetnim zglobovima), te se povećava kompresivna sila na same diskove. Smanjena pokretljivost u nekim fasetnim zglobovima, kao i povećana pokretljivost u drugima, dovodi do promjene smjera sile prilikom pokreta u vratnoj kralježnici. Nepovoljno mijenjanje smjera sile koja djeluje na disk, s vremenom može dovesti do pritiska jednog ili više diskova na korijen\e živca . Moguće je i “guranje” diska u drugom smjeru stvarajući pritisak na leđnu moždinu. Pritisak na korijen živca stvara simptome koji se mogu očitovati kao bol koja se širi niz ruku (dužinom živca), a može uključivati i mravinjanje , trnjenje, dermatomski gubitak osjeta. Ukoliko se događa pritisak na motorička vlakna, simptomi se očituju kao slabost određenih mišića nadlaktice, podlaktice ili šake. Pacijentu s ovakvim simptomima nužno je napraviti fizioterapijsku procjenu te ako ne postoje direktne i indirektne kontraindikacije, ovakvog pacijenta vrlo uspješno možemo tretirati Manualnom terapijom. Ovisno o potrebi primjenjujemo one tehnike manualne terapije koje su za pacijenta najučinkovitije.
Prednost manualne terapije nad klasičnim terapijama je detaljna dijagnostika i specifičnost djelovanja, kao i znanstvena utemeljenost postupaka.
Ukoliko u fizioterapijskoj procjeni pronađemo centralne simptome kao što su hiperrefleksija, pozitivni patološki refleksi, nedermatomski ispad osjeta ili pozitivan klonus, takvog pacijenta šaljemo na neurološku obradu.

bol u vratu